V Trnavskom kraji sú zaplavené cesty a pivnice

03.05.2013 Hlohovec

Hlohovec/Šaštín Stráže 3. mája (TASR) – Voda po prívalových dažďoch spôsobila dnes problémy na území Trnavského kraja v Hlohovci, Kútoch a Šaštíne Strážach.
Na Záhorí pršalo vo štvrtok v nočných hodinách a ďalšia búrka bola dnes dopoludnia. "Voda s blatom sa vyliala najmä na hlavnú cestu, polícia musela odkláňať dopravu," povedala pre TASR prednostka mestského úradu Mária Macejková. V súčasnosti obyvatelia odstraňujú následky dažďa, k väčším škodám podľa prednostky nedošlo. V Kútoch hasiči podľa zastupujúceho hovorcu Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru SR v Trnave Martina Fulajtara pomáhali pri čerpaní vody z pivnice základnej školy a jedného baru.
V Hlohovci okrem hasičov zasahovali aj vojaci multifunkčného práporu. Prívalová voda okolo 7.00 h ráno zaplavila najmä Dukelskú ulicu v mestskej časti Panské nivy, vrátane priestorov kasární. "Na požiadavku mesta sme zareagovali okamžite vyčlenením vojakov aj potrebnej techniky. Je dôležité, aby občania vedeli, že na ozbrojené sily sa môžu v krízových situáciách spoľahnúť," uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Veliteľ práporu Adrián Melega vyčlenil do terénu okrem vojakov aj traktor s radlicou a cisternu. Ozbrojené sily budú situáciu v Hlohovci sledovať aj naďalej. V súčasnosti obyvatelia dotknutej lokality končia čistiace práce pred svojimi domami, ich sťažnosti sa týkajú predovšetkým kanalizácie, ktorá je upchatá a neplnila svoju funkciu.
Podľa primátora Hlohovca Petra Dvorana problém vznikol stečením zrážok z kopcov neďalekého Považského Inovca smerom k mestu a do tzv. pivovarského jarku. Voda cestou do zberného kanála narazila na nahromadený odpad a vyliala sa na cestu a do dvorov domov. Pivovarský jarok podľa neho nie je vo vlastníctve mesta, ale nachádza sa na jeho území, a tak by sa oň mala starať samospráva. Nečistoty navážajú podľa neho obyvatelia. "Pred zhruba dvoma rokmi sme mali podobný problém, vtedy sme to dali vyčistiť, ale už je to rovnaké ako predtým," dodal Dvoran pre TASR.
 

Vyberte región